Dom Pomocy Społecznej – Iwonicz

Zajęcia kulinarne

Zajęcia kulinarne to zajęcia grupowe zarówno z zakresu teoretycznego jak i praktycznego, którego nadrzędnym celem jest wykształcenie umiejętności samodzielnego przygotowania posiłków. Beneficjenci uczą się wykonywania podstawowych czynności, tj. krojenie, obieranie, mieszanie, smarowanie czy łączenie produktów. Poznają nazwy i zastosowanie podstawowych sprzętów AGD, tj. kuchenka, piekarnik, mikser, krajalnica, sokowirówka, blender, mikrofalówka, itp., a także sposób ich obsługi i właściwego ich wykorzystywania z zachowaniem zasad bezpieczeństwa. Wdrażani będą do racjonalnego segregowania i przechowywania produktów oraz zapoznają się z zasadami bezpiecznej pracy i zachowania higieny.

Beneficjenci uczą się planowania posiłków, sporządzania listy zakupów oraz ich wykonywania w sklepie spożywczym. Przygotowują proste posiłki, dania obiadowe, ciasta i desery, które później wspólnie spożywają. Samodzielnie nakrywają do stołu i uczą się kulturalnego zachowania. Podczas zajęć przygotowują posiłki na różnorodne okazje, typu święta Bożego Narodzenia, imieniny czy urodziny. Zajęcia kulinarne prowadzone będą w powstałej na potrzeby projektu pracowni kulinarnej wyposażonej w niezbędny sprzęt AGD.

Poprzez zajęcia mieszkańcy uczą się właściwej organizacji i planowania pracy oraz współdziałania ze sobą, a także rozwijania postawy twórczej. Głównym założeniem tych zajęć jest by mieszkańcy w przyszłości samodzielnie przygotowywali śniadania i kolację na samodzielnych grupach mieszkalnych.

Sałatka warzywna – doskonalenie umiejętności krojenia

Istotną umiejętnością każdego kucharza jest krojenie i właśnie tą czynność ćwiczyli nasi podopieczni podczas dzisiejszych zajęć wykonując sałatkę warzywną. Jak to zawsze bywa przed przystąpieniem do pracy umyli ręce, założyli fartuchy i przygotowali potrzebne akcesoria. Następnie każda osoba przystąpiła do krojenia poszczególnych składników. Trzeba przyznać, że zadanie to stanowiło pewną trudnością, ale nikt się nie poddawał i ćwiczył, tak by było jak najlepiej. Dzięki takim zadaniom mieszkańcy nabywają podstawowe umiejętności kulinarne, manualne, a przede wszystkim ćwiczą swoją wytrwałość w dążeniu do celu.

Włoskie klimaty – spaghetti

Podczas dzisiejszych zajęć nasi podopieczni udali się w podróż do Włoch….ich zadaniem było przygotowanie makaronu spaghetti z sosem. Wprowadzeniem w temat zajęć był krótki film instruktażowy, podczas którego mogli dowiedzieć się jak krok po kroku przyrządzić danie. Po zapoznaniu się z przepisem, składnikami i rozdzieleniu zadań, chętnie zabrali się do pracy. W czasie gotowania pamiętali o zasadach BHP, które panują w kuchni. Jak się okazało najtrudniejszą czynnością było ugotowanie makaronu, ale i z tym zadaniem sobie poradzili. Gdy danie było gotowe podopieczni nakryli stół i usiedli do degustacji. Wspólne posiłki i toczące się przy nich rozmowy nie tylko uczą kulturalnego zachowania się przy stole, ale także zacieśniają więzi pomiędzy uczestnikami.

Smażymy kotlety

Po kilku miesiącach pracy, ćwiczeń i podnoszenia swoich umiejętności przy wykonywaniu prostych dań, nadszedł czas na wykonanie dania obiadowego. Podczas wspólnego planowania padały różne propozycje, w końcu ustalono, że na II danie zostaną przygotowane: ziemniaki, kotlety i surówka. Nikt nie krył zadowolenia z faktu, że nauczy się smażyć kotlety. Po ustaleniu listy zakupów podopieczni udali się do sklepu, gdzie z dużym zaangażowaniem wybierali poszczególne produkty. Po powrocie ze sklepu wszyscy ochoczo zabrali się do pracy, a było jej nie mało…przygotowanie mięsa, rozbijanie kotletów, panierowanie, obieranie ziemniaków i przygotowanie surówki. Jednak największą satysfakcję panowie mieli przy rozbijaniu kotletów i ich smażeniu. W czasie dzisiejszych zajęć nasi podopieczni w znacznym stopniu poszerzyli swoje umiejętności związane z przygotowaniem posiłku, ponadto chętnie ze sobą współpracowali i pomagali sobie wzajemnie. Na zakończenie nakryli do stołu i z dużym zadowoleniem i smakiem spożyli przygotowany przez siebie obiad.

Pieczemy drożdżówki

Dzisiejsze zajęcia upływały przy zapachu ciasta drożdżowego. Przed naszymi kucharzami stanęło nie lada wyzwanie…przygotowanie drożdżówek na integracyjne spotkanie, jakim jest „Święto Pieczonego Ziemniaka”. Mając tak odpowiedzialne zadanie, każdy podwinął rękawy i ochoczo zabrał się do pracy. To nie pierwsze ciasto drożdżowe, które mieli wykonać nasi podopieczni, dzięki czemu mogli utrwalić zdobyte już wcześniej umiejętności. Planowanie pracy jak się okazuje jest bardzo istotną kwestią w kuchni, dlatego też, jedni zagniatali ciasto, inni je wałkowali, a kolejni formowali  i nadziewali drożdżowe bułeczki. A wyszło ich całe mnóstwo jedne z marmoladą, serem i makiem. Największą nagrodą dla naszych kucharzy były uśmiechnięte twarze osób, które kosztowały drożdżówek i oczywiście…. puste talerze.

Ciasto jabłkowe z masą orzechową

W czasie dzisiejszych zajęć nasi Podopieczni wcielili się w rolę cukierników. Zadaniem ich było przygotowywali ciasta z jabłkami i orzechami, które otrzymali od swoich kolegów ogrodników. Przed przystąpieniem do pieczenia został omówiony przepis, a także rozdzielono zadania. Jak się okazało pracy było całe mnóstwo, dlatego wszyscy bardzo szybko zabrali się do działania. Jedni zagniatali ciasto, inni obierali jabłka, a jeszcze inni kroili orzechy. Po przygotowaniu wszystkich składników, można było przełożyć ciasto. Na zakończenie cukiernicy przygotowali poczęstunek z kawą i ciastem, dla swoich kolegów ogrodników, by odwdzięczyć się im za otrzymane orzechy. Wspólne spotkania sprzyjają zacieśnianiu się więzi przyjacielskich i pozwalają miło spędzić czas.

Krem z brokuła

W pewien piątkowy dzień nasi podopieczni spotkali się na zajęciach kulinarnych w czasie, których przygotowali krem z brokuła. Po dokładnej analizie przepisu, zapoznaniu się z produktami zabrali się do pracy. Podczas gotowania utrwalili umiejętności związane z bezpieczną obsługą urządzeń AGD, tj. płyta indukcyjna, piekarnik oraz blender. Jako dodatek do zupy nasi kucharze przygotowali zapiekanki z bagietki i sera żółtego. Gdy wszystko było już gotowe kucharze nakryli do stołu i wspólnie zasiedli do spożywania swojego dania.

Pora na coś słodkiego…pieczemy gofry

Dnia 10 listopada kucharze postanowili przygotować gofry, jednak jak się okazało nie wszyscy wiedzieli co kryje się pod tą nazwą. Rozpoczęliśmy od wyjaśnienia co będziemy przygotowywać, a także jakich składników i w jakich ilościach będziemy używać. Po przygotowaniu ciasta, każdy podopieczny z dużą ochotą zabrał się do pieczenia. W czasie, gdy pieczone były gofry nasi podopieczni nakryli do stołu, zaparzyli kawę i herbatę, a także przygotowali dodatki. Na zakończeni zasiedliśmy do wspólnego stołu i z dużym smakiem zajadali przygotowane słodkości.

Andrzejkowy poczęstunek

Nasi podopieczni otrzymali nie lada wyzwanie – przygotowanie poczęstunku na zabawę andrzejkową organizowaną w naszym Domu. Pomysłów było wiele, jednak zdecydowali się wykonać galaretkę z owocami.  Zadania rozpoczęli od rozpuszczenia galaretki, a następnie przygotowywali owoce. Dzięki temu mogli utrwalić umiejętności obierania i krojenia. Na zakończenie udekorowali desery bitą śmietaną i kolorową posypką.

Przygotowanie deseru to nie jedyne zadanie jakie otrzymali nasi podopieczni. W dniu dzisiejszym stali się także kelnerami i częstowali wszystkich przygotowanymi deserami. Takie doświadczenie sprawiło, że nasi uczestniczy zdobyli kolejne umiejętności.

Dzień wolontariatu

Dnia 5 grudnia obchodzony jest Dzień Wolontariatu, nasi podopieczni w czasie zajęć przygotowali ciasto, by w ten sposób podziękować Panom Wolontariuszom z ZK za ich pracę.

Był to doskonały sposób, by nasi kucharze utrwali umiejętności właściwego czytania przepisu, łączenia produktów, a także obsługi sprzętów, tj. mikser czy blender.

Świąteczne wypieki

Na kilka dni przed Świętami Bożego Narodzenia w każdej kuchni panuje ogromna krzątanina, także i nasi kucharze mieli pracy całe mnóstwo. Postanowili upiec ciasta i ciasteczka, by w słodkiej atmosferze spędzić święta. Były to makowce, metrowce, ciasta orzechowe, kokosowe i bezowe ciasteczka. Aromatyczne zapachy rozchodziły się po całej kuchni i przyciągały nie jedną osobę.

Dzięki wykonanej pracy nasi podopieczni utrwalili całe mnóstwo umiejętności przydatnych w każdej kuchni. Jednak oprócz umiejętności praktycznych nasi kucharze zdobywają kompetencje przydatne w codziennym życiu – uczą się współpracy, wzajemnej pomocy, a także rozwijają umiejętności komunikacyjne.  Pieczenie ciast było też wspaniałą okazją do przypomnienia zwyczajów i obyczajów związanych ze świętami Bożego Narodzenia.

Zapiekanki

Tematem jednych z zajęć było przygotowanie zapiekanek. Przed przystąpieniem do pracy mieszkańcy założyli fartuchy, umyli ręce i omówili plan pracy. Każdy uczestnik po otrzymaniu zadania zabrał się do jego wykonania. Najtrudniejszą czynnością jak się okazało było dopilnowanie zapiekanek w piekarniku, by się nie przypaliły. Gdy przekąski były już gotowe podopieczni nakryli do stołu i z dużym apetytem je spożyli.

Placki ziemniaczane po węgiersku

Słodkie ziemniaczki

Dbamy o zdrowie… soki owocowo – warzywne

Ciasteczka z amoniakiem

Tort kajmakowy  przygotowywany na konkurs Master Chefa 

Kolorowe kanapki

                                   Pierogi z kapustą… niestety samych pierogów nie udało się sfotografować, tak szybko zniknęły z talerzy

 

Copyright 2015 - Bonifratrzy - Zakon Szpitalny św. Jana Bożego

realizacja: velummarketing.pl
do góry