Sok z karczocha na dolegliwości trawienne
Karczochy są świetnym produktem na dolegliwości trawienne, takie jak zaparcia, nudności, wzdęcia, zgaga, bóle brzucha oraz uczucie ciężkości. Karczoch wzmaga produkcję soków żołądkowych oraz śliny, co ułatwia trawienie i zapobiega nieprzyjemnym problemom z żołądkiem.
Najważniejszą substancją w karczochu jest cynaryna. Substancja ta skutecznie poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm i reguluje poziom cukru we krwi. Jest też doskonałym preparatem na zaparcia. Wykorzystywana jest w celu obniżenia poziomu złego cholesterolu, tym samym zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych – tworzeniu się złogów w tętnicach, które utrudniają przepływ krwi.
Kolejny składnik obecny w karczochu to inulina. Działa ona podobnie do błonnika – pod wpływem wody pęcznieje w żołądku, dzięki czemu dłużej czujemy się syci i nie mamy napadów głodu. Inulina jest prebiotykiem, co sprawia, że pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową.
Wskazania:
- dla osób dbających o prawidłowe funkcjonowanie wątroby,
- odżywiających się nieprawidłowo (ciężkostrawne posiłki, fast foody),
- odczuwających uczucie ciężkości po posiłku,
- spożywających znaczące ilości alkoholu,
- o obniżonej zdolności do trawienia tłuszczów,
- przyjmujących regularnie leki syntetyczne.
Skład:
Sok z liści karczocha (Cynara Scolymus L.), kwas L-askorbinowy (źródło witaminy C).
Dawkowanie:
Zalecana porcja dzienna (20 ml) zawiera: Sok z liści karczocha 20 ml, w tym: cynaryna 44,6 mg, Witamina C 120 mg (150% ZDS*)
Przeciwwskazania:
Kobiety w ciąży i w okresie laktacji decyzję o stosowaniu powinny skonsultować z lekarzem.