Gastroskopia
Gastroskopia
Gastroskopia to badanie pozwalające ocenić bardzo dokładnie błonę śluzową przełyku, żołądka i dwunastnicy. Polega na oglądaniu wewnętrznej powierzchni błony śluzowej przełyku, żołądka i dwunastnicy. Daje możliwość pobrania wycinków na test urazowy (test wykrywający obecność bakterii Helicobacter pylori) i/lub na badanie histopatologicznie w przypadku stwierdzenia zmian wymagających takiego badania ( np. wrzód, polip, zmiana nowotworowa). Ma to zasadnicze znaczenie dla późniejszego leczenia.
Badanie przeprowadza się na czczo, w pozycji leżącej na lewym boku. Aparat wprowadza się po znieczuleniu gardła 10 % Lidokainą w aerosolu poprzez ustnik założony na zęby/dziąsła (po wyjęciu protez zębowych) pacjenta, nad górną powierzchnią języka, poprzez gardło do przełyku, dalej do żołądka i dwunastnicy.
Badanie przeprowadza się aparatem o średnicy końcówki 9,8 mm.
Wskazania do gastroskopii:
- utrudnienie połykania
- ból przy połykaniu
- bóle nadbrzusza
- zgaga
- nudności
- wymioty
- fusowate wymioty
- utrata wagi
- niedokrwistość
- marskość wątroby
- zespoły polipowatości rodzinnej
- choroba wrzodowa
Przeciwwskazania do gastroskopii:
- uchyłek Zenkera
- oparzenie chemiczne
- perforacja
- niewydolność serca
- ostry zespół wieńcowy
- niewydolność oddechowa
Przygotowanie do gastroskopii:
Badanie nie wymaga szczególnego przygotowania. 6 godzin przed badaniem pacjent nie powinien pić, ani jeść.
Samo badanie jest niebolesne i trwa kilka minut.