Chrzan na kaszel i katar?
Wierzyć się nie chce, bo dziś dla większości z nas chrzan to przede wszystkim stół i kuchnia, to roślina jadalna, kojarząca się najczęściej jako dodatek do potraw. Mało kto wie, że dawniej chrzan miał zastosowanie głównie lecznicze. I dziś nadal jest wykorzystywany jako surowiec zielarski, jest wykorzystywany także jako roślina kosmetyczna.
Chrzan pospolity występuje w Europie, części Azji, Ameryce Północnej. Należy do rodziny kapustowatych, czyli tej samej, do której należą: kapusta, brokuły, kalafior czy brukselka. Gdzieniegdzie w Polsce można usłyszeć jeszcze stare, ludowe nazwy chrzanu – warzęcha lub warzucha. Roślina ma długi i mięsisty korzeń o jasnej barwie i białym przekroju, który ma bardzo ostry smak i silny aromat. Początkowo chrzan był wykorzystywany jako roślina o bardzo różnych właściwościach zdrowotnych, a dopiero później zwrócono uwagę na jego walory kulinarne.
Surowcem wykorzystywanym w lecznictwie jest świeży korzeń chrzanu: zawiera wiele witamin, w tym z grupy B, a także A, E, C oraz składniki mineralne (magnez, żelazo, wapń, potas i siarka). Wśród wielu substancji prozdrowotnych, zawartych w chrzanie jest także glikozyd siarkocyjanowy sinigryna, która pod wpływem enzymów rozpada się na glukozę oraz izosiarkocyjanin allilu (olejek gorczycowy).
– To bogactwo witamin, enzymów, olejków eterycznych i minerałów sprawia, że chrzan to bardzo „przyzwoite” zioło, choć zestawienie nazw: zioło i chrzan może dziś niektórych dziwić – mówi brat Marcin z Ziołolecznictwa Zakonu Bonifratrów w Łodzi. – Chrzan ma działanie przeciwbakteryjne, grzybobójcze, wykrztuśne, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Może być polecany jako wspomagający w stanach infekcyjnych dróg moczowych i leczeniu chorób reumatycznych.
Chrzan bywa zalecany w przeziębieniach i chorobach takich jak zapalenie oskrzeli, chroniczny katar i uciążliwy kaszel. Okłady z chrzanu polecane są w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Ponieważ chrzan ma właściwości drażniące skórę i może wywoływać efekt uczucia ciepła, może przyczyniać się do złagodzenia lub ustąpienia dolegliwości związanych z przykurczem lub obrzękami mięśni, zapaleniami ścięgien. W bolący mięsień lub ścięgno należy w tym przypadku wcierać świeżo wyciśnięty sok z chrzanu z dodatkiem amoniaku.
Warto pamiętać, że nie wszyscy mogą stosować chrzan – dotyczy to zwłaszcza osób cierpiących na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz schorzenia nerek, a także kobiet w ciąży i podczas laktacji oraz dzieci poniżej 4 roku życia.
Chrzan zastosowany jako kosmetyk wpływa na poprawę równomiernego kolorytu skóry, jest stosowany do usuwania przebarwień i piegów (do przemywania twarzy stosuje się drobno stary korzeń chrzanu).
Przepis na prosty syrop z chrzanu
Składniki:
100 g świeżego utartego chrzanu
0,5 szklanki ostudzonej przegotowanej wody
100 g miodu
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Do świeżego utartego chrzanu dodać wodę i pozostawić w naczyniu pod przykryciem przez pół godziny. Następnie wycisnąć sok przez gazę, dodać sok z cytryny i miód. Wymieszać i przelać do słoiczków, przechowywać w chłodnym miejscu.
Stosowanie
Dorośli: 3 x dziennie 1 łyżka stołowa po posiłku
Dzieci powyżej 4 roku życia: 1 x dziennie 1 łyżeczka
Źródła: „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie”, Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski (Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, 1987); „Leki Pochodzenia Naturalnego”, Gerard Nowak, UM Poznań 2012.