Weekend majowy

Doktor Krzysztof Studziński, kierownik Poradni Lekarza Rodzinnego u Bonifratrów radzi jak dobrze wykorzystać wolny majowy czas, jak spędzić go zdrowo i efektywnie.

 Długi majowy weekend za pasem, jak spędzić go zdrowo i dobrze wypocząć?

Choć aura w tym roku nas nie rozpieszcza, zachęcam do aktywnego wypoczynku w przerwach pomiędzy opadami deszczu. Musimy jednak pamiętać, żeby aktywność dostosować do naszej kondycji i schorzeń przewlekłych (jeżeli na takie cierpimy). Jeżeli nasz tryb życia jest siedzący, a codzienny wysiłek fizyczny sprowadza się do przejścia kilkudziesięciu kroków na odcinku dom-samochód-praca, nie powinniśmy zwiększać naszej aktywności fizycznej zbyt gwałtownie.  W takim wypadku zalecałbym spacer czy krótką przejażdżkę na rowerze – nie powinny one spowodować bólu wszystkich mięśni następnego dnia i w konsekwencji wygodnej wymówki na resztę weekendu „wszystko mnie boli, zostaję w łóżku przez cały dzień”. Osoby na co dzień aktywnie fizycznie nie potrzebują zachęt z mojej strony – wiedzą najlepiej, jak istotny jest regularny trening i jak go wykonywać. Pozostawanie aktywnym podczas długiego weekendu jest wskazane jeszcze z jednego powodu. Czy zna Pani to uczucie, gdy po okresie wytężonej pracy nadchodzi wyczekiwany wypoczynek i nagle… budzimy się rano, bolą nas mięśnie, gardło, cieknie nam z nosa, czujemy się rozbici i ciężko chorzy?

Ojj tak .. organizm nie wytrzymał i odmówił posłuszeństwa?

No nie całkiem, spadła mobilizacja organizmu. Te dolegliwości (chociaż nie wszyscy lekarze uznają ich występowanie) mają nawet swoją nazwę „leisure sickness” (choroba z wypoczynku) – wg duńskich badań, w których wzięło udział 1893 osoby ten problem może dotyczyć nawet 3% z nas. Aktywny wypoczynek może zmniejszyć ryzyko wystąpienia tych objawów. Warto też wspomnieć o prawidłowym odżywianiu…

No właśnie, co jeść podczas długiego weekendu, zwłaszcza jak planujemy go spędzić aktywnie?

Od kilku dni jesteśmy bombardowani reklamami sieci handlowych ogłaszających „początek sezonu grillowego” …

Grillowanie stało się nową polską tradycją. Czy zdrową?

Dokładnie. Musimy pamiętać, że nie jest to najzdrowszy sposób przygotowywania potraw. Podczas obróbki cieplnej nad ogniem powstaje wiele szkodliwych i często rakotwórczych substancji – węglowodorów aromatycznych. Wszystko jest jednak dla ludzi i spożycie produktów z grilla raz w miesiącu nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Istotny jest jednak sposób przygotowywania potraw – nad żarem, a nie nad ogniem. Warto też korzystać z aluminiowych tacek lub folii, które ograniczają skapywanie tłuszczu do ognia, a przez to (jak wskazują badania naukowe) zmniejszają wytwarzanie szkodliwych substancji. Podobnie ważne jest dokładne oczyszczenie grilla przed kolejnym użyciem. Istotny jest też typ mięsa, które przyrządzamy. Nie będzie chyba zaskoczeniem, że zdrowsze jest mięso z mniejszą zawartością tłuszczu…

A ryby i warzywa?

Powinny stanowić uzupełnienie każdego grillowania. Ryby najlepiej przygotowywać zawinięte w folię aluminiową – nie tracą wówczas cennych składników odżywczych takie jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Podobnie jest z warzywami – utrata witamin i minerałów podczas obróbki cieplnej jest nieunikniona, ale warzywa z grilla zawierają ich więcej niż gotowane. Zalecałbym jednak spożywanie warzyw na surowo.

Alkohol?

W umiarkowanych ilościach. Wg WHO (światowej organizacji zdrowia) mężczyźni nie powinni pić więcej niż 4 tzw. standardowe porcje alkoholu 3-4 razy w tygodniu (kobiety 2 standardowe porcje). Standardowa porcja alkoholu to np. 1/2 półlitrowego piwa lub 1/2 kieliszka wina o pojemności 200 ml lub 30 ml wódki.

Podsumowując!

Najważniejsze jest aby miło i w dobrym towarzystwie spędzić ten wyczekiwany długi weekend, pamiętając o tym wszystkim, o czym powiedziałem wyżej.

 

Zapraszamy do zapisów!
Poradnia Lekarza Rodzinnego u Bonifratrów
Podstawowa Opieka Zdrowotna

Kraków, ul. Trynitarska 4
tel. 12 421 32 92
e-mail: informacja@bonifratrzy.krakow.pl

Copyright 2018 - Bonifratrzy - Zakon Szpitalny św. Jana Bożego

realizacja: velummarketing.pl
do góry

Pin It on Pinterest